Expertisepunt LOB

LOB en corona - mbo

Scholen ontwikkelen in deze coronatijd onder hoge druk nieuwe manieren om hun leerlingen les te geven en informatiedagen te organiseren. Hierbij blijft onderwijs op afstand een belangrijke rol spelen. Maar hoe begeleid je leerlingen/studenten op afstand bij het keuzeproces? Hoe doen andere scholen dat en wat zijn handige links, tips en praktijkvoorbeelden?

Heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact op met jouw regio-contactpersoon. Zij helpen je graag!


Nieuws

Expertisepunt LOB
Expertisepunt LOB

Het Expertisepunt LOB ondersteunt bij het begeleiden van jongeren,
juist in deze hectische coronatijd!

Hoe zorg je er voor dat jongeren zich online kunnen oriënteren op de overstap naar vervolgonderwijs?

Hoe zorg je voor een goede begeleiding en motivatie van studenten als ze weinig in de school zijn?

Deze vragen zijn nu actueler dan ooit. Juist goede LOB kan voor een hogere motivatie zorgen. Het werkt motiverend als je weet wie je bent, wat je kan en hoe school ervoor kan zorgen dat je je doelen bereikt. Daar komt bij dat de coronatijd onderstreept hoe belangrijk het is dat jongeren loopbaanvaardig worden, zodat ze leren schakelen in een dynamische en onzekere arbeidsmarkt.

Er wordt in deze hectische tijd veel gevraagd van het onderwijs. De meeste scholen doen echter al heel veel aan LOB, zonder zich hiervan bewust te zijn. Het Expertisepunt LOB ondersteunt jou en jouw school bij het verder vormgeven van LOB. Onze tools zorgen ervoor dat wat je al doet met kleine aanpassingen nog beter uit de verf komt. Zo kun je met de LOB-curriculumplanner in vier stappen een samenhangend LOB-programma opstellen en breng je met de webtool LOB-taken snel in kaart wie en op welke wijze de LOB-taken binnen je eigen school uitvoert.
En benieuwd hoe andere scholen LOB aanpakken? Laat je dan vooral inspireren door de mooie LOB-praktijkvoorbeelden. Veel praktijkvoorbeelden zijn toepasbaar in deze coronatijd en een aantal zijn zelfs speciaal hiervoor ontwikkeld.

Dit betekent allemaal tijdwinst.

De regio-contactpersonen van het Expertisepunt LOB denken graag mee over de stappen die binnen jouw school gezet kunnen worden om LOB nog beter op de kaart te zetten.

Oriëntatie op (de verandering) van de arbeidsmarkt

Jongeren doen minder ervaring op in een arbeidsomgeving, omdat er minder mogelijkheden zijn voor stage en leerbanen en veel jongeren hun bijbanen in afgelopen periode zijn kwijt geraakt. De ervaring leert dat jongeren al heel veel ervaringen hebben met digitale tools en online platforms als kiesmbo.nl. en het wel uitdagend vinden om hier mee aan de slag te gaan. Jongeren doen dit met plezier en het levert vaak meer op dan een gesprek.

De MBO Raad en SBB hebben oplossingen en tips verzameld voor bpv-coördinatoren die in deze uitdagende tijd op zoek zijn naar manieren om voldoende beroepspraktijkvorming te geven. Sommige scholen hebben slimme oplossingen bedacht voor het wegvallen van stages en leerbanen als gevolg van de coronacrisis. Deze oplossingen en tips zijn verzameld en gebundeld in het document Handreiking beroepspraktijkvorming in tijden van corona.

Nu in deze corona-fase veel mbo-scholen moeite hebben om voldoende BPV-plaatsen te vinden voor hun studenten kunnen sommige LOB-methoden van onze website, zoals Play to Work, van betekenis zijn om de matching tussen bedrijf en student te optimaliseren. 

En bekijk ook eens het praktijkvoorbeeld van ROC Mondriaan. ROC Mondriaan creërde STAVERO, een fictief bedrijf voor leerlingen zonder stageplek.  

Voorbereiding op de overstap

Er zijn geen of veel minder fysieke oriëntatie-momenten (open dagen, meeloopdagen, bedrijfsbezoeken etc.), waardoor jongeren op minder ervaringen kunnen reflecteren. Een mogelijkheid is te werken met peer-to-peer coaches. Oud-leerlingen of studenten geven dan één-op-één voorlichting aan jongeren en kunnen antwoord geven op hun vragen op basis van hun eigen ervaring. In Zeeland organiseert men bijvoorbeeld half november op 3 scholen tegelijkertijd speeddates waarbij oud-leerlingen de oude vo-school bezoeken. 

Voorbeelden voor oriëntatie-momenten zijn o.a.: 

Ook kunnen de webinars die InHolland rondom het thema ‘En de keuze is reuze’ heeft opgenomen interessant zijn:

Ouderbetrokkenheid

Het is bij onderwijs op afstand en hybride onderwijs wel belangrijk stil te staan bij de oudercommunicatie. Lesopafstand.nl geeft tips hoe je in de coronatijd kunt blijven communiceren met ouders. Voor leerlingen van alle niveaus geldt dat thuisopdrachten goed mogelijk zijn.  Belangrijk is dat de opdrachten worden nabesproken.

Handige links en voorbeelden ter inspiratie