Nieuws

Expertisepunt LOB

9 november 2022: workshop voor teamleiders/schoolleiders in het vo/mbodie werkzaam zijn in het vo/mb

11-10-2022

Loopbaanontwikkeling- en begeleiding (LOB) heeft tegenwoordig een belangrijke plaats in het onderwijsprogramma. Men is er zich steeds meer van bewust dat LOB een belangrijke bijdrage kan leveren aan de motivatie en persoonlijke ontwikkeling waardoor jongeren steeds meer beeld krijgen van hun kwaliteiten en interesses en van opleidingen en werk.

Voor het vmbo en mbo zijn er wettelijke kaders opgesteld voor het inrichten van LOB. Voor havo en vwo is dat (nog) niet zo, maar wordt het thema wel benoemd binnen de examenprogramma’s van de verschillende vakken. Deze wettelijke kaders vormen een belangrijke maar niet voldoende voorwaarde; alle onderwijsprofessionals moeten het belang zien van loopbaanontwikkeling en goede handvatten hebben om jongeren hierin te begeleiden. In deze workshop komt aan de orde welke rol je daar als leidinggevende in hebt.

We gaan dieper in op het belang van LOB en wat jongeren nodig hebben voor het maken van loopbaankeuzes. We laten bewezen effectieve interventies zien, bespreken hoe je een loopbaangerichte leeromgeving inricht en welke rollen en taken er zijn voor de verschillende medewerkers. Met behulp van een aantal tools, ontwikkeld door het Expertisepunt LOB krijg je concrete handvatten. Door het volgen van deze workshop weet je wat je rol is als leidinggevende in visieontwikkeling, aansturen en faciliteren van betrokken medewerkers in de ontwikkeling en uitvoering van LOB.