In het vmbo wordt aan LOB gewerkt om leerlingen keuzevaardiger te maken. Ze reflecteren met hun LOB-begeleider op hun ervaringen en ontwikkelen hiermee hun loopbaancompetenties. Jaarlijks stappen zo'n 90.000 leerlingen over naar het vervolgonderwijs en LOB helpt hen om de keuze voor vervolgonderwijs bewust(er) te maken.
Praktijkvoorbeelden
Tools
Handreiking
Benieuwd hoe andere scholen uitvoering geven aan LOB? Laat je inspireren door deze praktijkvoorbeelden!
Maak gebruik van deze tools om LOB op jouw school te versterken.
Krijg zicht op welke facetten en wet- en regelgeving van belang zijn bij LOB, zodat je LOB kunt vorm geven, versterken en borgen
Doorstroomrechten binnen het vmbo
Het VMBO kent 4 leerwegen. Behalve in het vmbo TL zijn er in de bovenbouw van het vmbo 10 profielen waaruit een leerling kan kiezen. Naast een vast programma per profiel (profielvak) kunnen leerlingen een deel van hun programma zelf samenstellen (keuzevakken). Wanneer een leerling voor een profiel kiest horen daar een aantal verplichte vakken bij.
Meer informatie over het vmbo vind je hier
Opstromen binnen het vmbo
Van onderbouw vmbo naar bovenbouw vmbo
Vanaf het derde leerjaar volgen leerlingen een vakkenpakket afgestemd op de leerweg en het gekozen profiel. Leerlingen kunnen tussentijds opstromen naar een hoger niveau of afstromen naar een lager niveau. Hiervoor gelden de regels die de school hier zelf voor heeft opgesteld.
Doorstromen na het vmbo
Doorstromen van vmbo naar het MBO
Jongeren hebben in Nederland een kwalificatieplicht. De wettelijke toelatingseisen voor het MBO zijn vastgesteld door de Rijksoverheid. Er zijn opleidingen waar aanvullende toelatingseisen voor gelden en nadere vooropleidingseisen (verplichte vakken) voor niet-verwante doorstroom. In de doorstroomatlas vmbo van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt duidelijk aangegeven hoe de doorstroom vanuit het vmbo plaatsvindt. Ook de doorstroom van vmbo-T (mavo) naar havo staat hierin beschreven. Binnen het mbo kun je bij verschillende opleidingen kiezen voor de leerweg bol of bbl. Meer weten? Bekijk de handreiking LOB in het vmbo.
Tussenjaar na het VMBO
Na het vmbo gaan veel leerlingen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) om een beroep te leren. Om de overstap naar het mbo makkelijker te maken experimenteren scholen in het vmbo tot 2022 met doorlopende leerlijnen. Hierbij vormen de programma’s van de bovenbouw van het vmbo en het mbo zo veel mogelijk een geheel. Zo kunnen studenten hun opleiding efficiënter doorlopen. Sommige studenten kunnen daardoor ook 1 jaar eerder een diploma halen: de startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma mbo niveau 2 of hoger. Omdat een vmbo-leerling met een diploma nog geen startkwalificatie heeft, is een tussenjaar uitgesloten. Inmiddels zijn er wel mbo-scholen die (her)oriëntatie aanbieden.
Vmbo wet- en regelgeving
In de ‘Regeling examenprogramma’s voortgezet onderwijs’ staat voor het vmbo waar LOB aan moet voldoen. In De Kern deel c Loopbaanoriëntatie en –ontwikkeling staat dit beschreven voor vmbo-basis, kader en gemengde leerweg. In Bijlage 3 Loopbaanoriëntatie en –ontwikkeling in de theoretische leerweg van het vmbo staat dit beschreven voor de theoretische leerweg. Hierin staat dat het onderwijs leerlingen vaardig moet maken om de eigen loopbaan vorm te geven door op systematische wijze om te gaan met ‘loopbaancompetenties’. Daarnaast maakt de leerling zijn eigen loopbaanontwikkeling inzichtelijk voor zichzelf en voor anderen door middel van een ‘loopbaandossier’. Meer informatie is te vinden in de handreiking LOB in het vmbo.