Niet alleen de school, maar ook ouders spelen een grote rol spelen in de schoolloopbaankeuzes van leerlingen. Ouders kennen hun kinderen vaak het beste en kunnen waardevolle inzichten verschaffen over interesses, sterke punten en doelen en kunnen hen ondersteunen bij het verkennen van verschillende opties. Ook kunnen ouders beschikken over waardevolle netwerken die hun eigen en andere kinderen kunnen helpen bij het verkennen van loopbaanmogelijkheden. Daarom is het van belang dat school en ouders samenwerken in de begeleiding van de leerlingen bij deze keuzes.
Waarom ouders betrekken bij LOB?
Het brein van jongeren is nog niet rijp om de consequenties van keuzes op de langere termijn te overzien. Hoewel er geen wettelijke verplichting ligt, is het belangrijk dat ouders* op de school betrokken zijn bij de loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) van hun kind. Ouders hebben immers een grote invloed op de keuzes van hun kind. Ook geven ouders aan dat zij meer betrokken willen worden bij de loopbaankeuzes. Als de school het LOB-gesprek thuis stimuleert, draagt zij eraan bij dat jongeren keuzes leren maken, wat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. School kan ouders betrekken bij LOB door:
-
interactieve ouderavonden te organiseren,
-
ouders uit te nodigen bij het loopbaangerichte voortgangsgesprek van hun kind en
-
jongeren samen met hun ouders thuisopdrachten te laten maken.
Voor al deze ouderactiviteiten geldt dat ouders zo beter op de hoogte zijn van het loopbaantraject van hun kind, en dat ze meegroeien met het beeld dat hun kind ontwikkelt over zijn of haar toekomst. Dit komt de schoolloopbaan van jongeren in het vo en het mbo ten goede.