Het reflectiecanvas
De LOB-scan van het Expertisepunt LOB biedt scholen inzicht in alle aspecten van LOB en laat zien hoe LOB wordt ervaren door onderwijsprofessionals uit alle lagen van de organisatie. Monique Pauli-Jansen en de LOB-ambassadeurs van het Vista College, waaronder Lieke Hannen, hebben een reflectiecanvas ontworpen om de resultaten van de LOB-scan te vertalen naar concrete actiepunten. Dit canvas helpt ook andere scholen om gestructureerd en doelgericht te werken aan de verbetering en de toekomst van LOB binnen hun organisatie.
Wat is het reflectiecanvas?
Het reflectiecanvas is een instrument dat bestaat uit een vijf-stappenplan. Hiermee kunnen scholen maximaal drie van de 11 thema’s uit de LOB-scan analyseren en vervolgens verbeterpunten formuleren. Het canvas helpt bij het opstellen van een actieplan, zodat teams gericht aan de slag kunnen met LOB-verbeteringen.
Hoe werk je met het Reflectiecanvas?
- Analyse van de LOB-scan –Teams bekijken de uitkomsten van de scan en identificeren sterke punten en verbeterpunten.
- Keuze van de thema’s – Er wordt één thema gekozen waar teams hoog op scoren om te onderzoeken wat er nog verfijnd kan worden. Daarnaast worden één of twee thema’s gekozen waar teams zich in willen ontwikkelen.
- Verdiepend gesprek – Teams bespreken aan de hand van concrete vragen hoe zij de gekozen thema’s willen verbeteren of verfijnen en wat daarvoor nodig is.
- Opstellen van een actieplan – Concrete stappen worden genoteerd om de verbeteringen door te voeren.
- Implementatie en evaluatie – Het plan wordt uitgevoerd en regelmatig geëvalueerd om de voortgang te bewaken.
De aanpak binnen het Vista College
Het Vista College heeft een platte organisatie met een College van Bestuur en vijf clusters, waaronder veertig onderwijsteams die zelfstandig opereren. Elk cluster heeft een LOB-ambassadeur die zich inzet voor de ondersteuning en de ontwikkeling van LOB binnen het eigen team. Deze ambassadeurs komen wekelijks bijeen om gezamenlijk aan doelstellingen te werken om het LOB-onderwijs binnen het Vista College te versterken. In het huidige studiejaar hebben vrijwel alle veertig onderwijsteams de LOB-scan ingevuld.
Volgens Monique Pauli-Jansen, LOB-expert bij het team Strategie en Onderwijsbeleid, is het essentieel dat een team een gemeenschappelijke taal spreekt als het gaat om LOB.
“Met het reflectiecanvas willen wij proberen ervoor te zorgen dat we met de teams, door dezelfde LOB-focus vragen in te zetten en op een gestructureerde manier het gesprek samen te voeren, te ontdekken welke stappen gezet kunnen worden om LOB te verbeteren. Een team kan dan zelf kiezen aan welke thema’s (maximaal drie) ze het eerst zou willen werken”.
Lieke Hannen, LOB-ambassadeur van het cluster Beleving, Vitaliteit en Creativiteit, benadrukt het belang van een positieve benadering: “We willen proberen met het canvas teams aan te moedigen om te kijken naar wat goed gaat. Dit geeft energie en motivatie, om vervolgens wellicht ook te kijken naar verbeterpunten. Het canvas kan ondersteunen om haalbare en realistische stappen te zetten, zonder direct grote veranderingen door te voeren”.
Tijdens een kick-off bijeenkomst op 10 april a.s., gaat het LOB-project op het Vista College van start. Hierna kunnen de onderwijsteams mét het reflectiecanvas, verbeterplannen voor LOB gaan maken voor het komende studiejaar.
Conclusie
Het reflectiecanvas is een aanvulling op de LOB-scan en biedt een waardevolle methode om de uitkomsten van de LOB-scan om te zetten in concrete verbeteracties. Door deze gestructureerde aanpak kunnen scholen gericht werken aan de verduurzaming en versterking van LOB binnen hun organisatie.
-2.jpg?1744119397=)