Praktijkvoorbeelden LOB

Expertisepunt LOB
< overzicht

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven: Kansen voor de toekomst van jongeren

In de regio Zuidoost-Brabant werkt MKB Eindhoven al jaren intensief samen met scholen, bedrijven en overheden om jongeren te begeleiden naar de juiste plek op de arbeidsmarkt. Eveline Meister, directeur van MKB Eindhoven, benadrukt het belang van een nauwere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om jongeren niet langs de kant te laten staan. “Het is doodzonde dat jongeren de aansluiting met de arbeidsmarkt missen”, zegt Meister, “De sleutel ligt in het verbeteren van de samenwerking met scholen en het benutten van de kennis en ervaring die bedrijven te bieden hebben.”

Een belangrijk thema in de gesprekken tussen MKB Eindhoven en scholen is de manier waarop jongeren begeleid worden in hun loopbaan. Eveline Meister stelt dat het essentieel is om jongeren niet alleen te vragen waar ze willen werken. Het gaat erom dat jongeren zich goed kunnen oriënteren en begrijpen wat ze nodig hebben om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt."

MKB Eindhoven speelt hierbij een actieve rol door ondernemers en bedrijven te betrekken bij de voorbereiding van jongeren op hun toekomstige loopbaan. 

Eveline Meister benadrukt dat MKB Eindhoven specifiek aandacht heeft voor vmbo-leerlingen. “Juist voor deze groep willen we bijdragen aan een betere keuze voor een vervolgopleiding in het mbo. Het is zorgwekkend dat een groot percentage van de schooluitval plaatsvindt in het mbo, vaak als gevolg van een verkeerde studiekeuze,” legt Meister uit. Door vmbo-leerlingen een realistischer beeld te geven van verschillende beroepen, helpen ondernemers en bedrijven hen een goed geïnformeerde keuze te maken. “We laten jongeren kennismaken met beroepen waar ze misschien nog nooit van gehoord hebben, maar die wél volop kansen bieden op de arbeidsmarkt. Denk aan technische, zorg- of ambachtelijke beroepen die zeer gewild zijn,” aldus Meister.

Daarnaast probeert MKB Eindhoven tijdens bijvoorbeeld beroepenmarkten interesses in populaire, maar minder kansrijke banen – zoals influencer of nagelstylist – om te buigen naar vakgebieden met een beter toekomstperspectief. “Als bedrijfsleven willen we laten zien wat er mogelijk is, zodat jongeren gemotiveerd worden voor een kansrijke carrière.”

Om deze visie in de praktijk te brengen, wordt in de regio Zuidoost-Brabant samengewerkt met minimaal drie scholen tegelijk om een beroepenmarkt te organiseren. Dit zorgt niet alleen voor een grotere en meer diverse opzet, maar maakt het ook kostenefficiënter voor zowel scholen als bedrijven. 

Het thema kansengelijkheid speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Eveline Meister benadrukt dat sommige jongeren door een gebrek aan netwerk en begeleiding moeilijker de weg naar een succesvolle carrière vinden. “Ouders zonder netwerk kunnen niet altijd helpen bij het vinden van kansen voor hun kinderen. Dat is waar wij als bedrijfsleven een verschil kunnen maken. Wij helpen jongeren niet alleen met stageplekken en werkervaring, maar bieden hen ook het netwerk en de tools die ze nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen.”

Een mooi voorbeeld van deze aanpak is de lesbrief ‘Hoe kansrijk is mijn droomberoep’, die onderdeel is van de LOB-gereedschapskist op www.kiesjeplek.nl Deze lesbrief is ontwikkeld in samenwerking met decanen en het UWV. Het doel is om jongeren te informeren over kansrijke beroepen en hen te helpen bij het maken van een goed onderbouwde keuze voor een vervolgopleiding.

Eveline Meister licht toe: “We hebben het UWV gevraagd om hun expertise te delen, onder andere via een workshop tijdens een symposium. Hierin schetsen zij voor het onderwijs welke beroepen in de regio veel perspectief bieden. Met deze lesbrief willen we docenten ondersteunen bij het inspireren van hun leerlingen en hen richting geven in hun keuzes voor de toekomst.”

Daarnaast helpt MKB Eindhoven bij het faciliteren van activiteiten zoals decanendagen, waarbij decanen de kans krijgen om bedrijven van binnenuit te ervaren. Zo werd er voor een groep van 70 decanen een locatie gezocht, en MKB Eindhoven legde de koppeling met Prodrive, een toonaangevend hightechbedrijf in de regio Eindhoven. Prodrive faciliteerde niet alleen de bijeenkomst, maar gaf de decanen ook een rondleiding door het bedrijf.

“Het is belangrijk dat decanen zien dat hightechbedrijven, zoals Prodrive, niet alleen ruimte bieden aan hoogopgeleiden, maar ook stages en werkplekken hebben voor vmbo-leerlingen,” legt Eveline uit. “Tijdens zulke dagen is het waardevol om niet alleen met managers te spreken, maar ook met medewerkers die misschien niet de 'knappe koppen' zijn, maar wel essentiële informatie hebben die decanen kunnen gebruiken bij het begeleiden van hun leerlingen.”

Een belangrijk punt waar Eveline Meister vaak op hamert, is de voorbereiding van leerlingen op activiteiten zoals beroepenmarkten en bedrijfsbezoeken. Veel leerlingen zien deze momenten vaak nog als een soort "uitje" of "dagje Efteling". Toch zouden ze deze gelegenheden moeten zien als een serieuze kans om in gesprek te komen met werkgevers en te leren over de verwachtingen binnen een bepaald vakgebied. MKB Eindhoven heeft hiervoor lesmateriaal ontwikkeld waarbij leerlingen leren hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op een bedrijfsbezoek. Hierbij wordt hen onder andere geleerd hoe ze een gesprek kunnen voeren met een werkgever, welke vragen ze kunnen stellen en hoe ze zich professioneel kunnen presenteren. Dit zorgt ervoor dat leerlingen niet alleen ‘kijken’, maar daadwerkelijk leren van hun ervaring. “Het is belangrijk dat leerlingen weten wat ze kunnen verwachten en welke vragen ze kunnen stellen,” zegt Eveline. "Zonder voorbereiding wordt het bedrijfsbezoek niet veel meer dan een leuk uitje."

Volgens Eveline Meister is het cruciaal om als school niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden. “We moeten focussen op wat we goed doen en dat verder verbeteren. Stop met steeds maar iets nieuws te starten, dat leidt alleen maar tot verwarring. Leer van het bedrijfsleven hoe je efficiënt kunt werken en maak gebruik van hun kennis en expertise."

De samenwerking tussen scholen, bedrijven en overheden in de regio Zuidoost-Brabant biedt waardevolle inzichten en best practices die landelijk toepasbaar kunnen zijn.   

Door jongeren meer te betrekken bij de praktijk, hen voor te bereiden op de werkvloer en hen te ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, creëren we een toekomst waarin iedereen gelijke kansen heeft om zich te ontwikkelen. Eveline Meister concludeert: “Door ons te richten op samenwerking, voorbereiding en kansengelijkheid, kunnen we ervoor zorgen dat jongeren niet langs de kant staan, maar de kans krijgen om hun potentieel volledig te benutten."

_________________________________________

Meer informatie

Ontdek bedrijven en beroepen in Zuidoost-Brabant op www.kiesjeplek.nl. Hier vinden vmbo-leerlingen en scholen een uitgebreid aanbod aan bedrijven, beroepen en lesmateriaal. MKB Eindhoven deelt bewust haar netwerk, zodat leerlingen zelf in contact kunnen komen met bedrijven. "We geven niet de vis, maar de hengel," zegt Eveline Meister.

_________________________________________ 

Meer weten?

www.kiesjeplek.nl

Contactpersoon

Eveline Meister

directeur MKB Eindhoven 
e.meister@mkbeindhoven.nl