Nieuws

Expertisepunt LOB

Monitor LOB

woensdag 30 augustus 2023

Om een beeld te krijgen van de LOB-activiteiten in de scholen en om na te gaan of scholen behoefte hebben aan ondersteuning, wordt door onderzoeksbureau AO Consult de LOB Monitor uitgevoerd. De monitor kent drie meetmomenten: 2018, 2020 en 2023. Dit rapport vat de uitkomsten samen van de eindmeting in 2023.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en met input vanuit een sessie met vertegenwoordigers van betrokken stakeholders is een reeks aanbevelingen opgesteld om LOB in vo en mbo verder te verbeteren.

Download de eindmeting van de LOB Monitor

Lees verder >

Decanensymposium UVA-HvA: Kansrijk Kiezen

woensdag 2 augustus 2023

Op donderdag 21 september 2023 vindt het 34ste Nationaal Decanensymposium UvA-HvA plaats, met als thema kansrijk kiezen. Het programma van het symposium is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Expertisepunt LOB.

Mag je studiekeuze sturen in het collectief belang?

In veel sectoren - ook de essentiële - is er op dit moment een groot tekort aan medewerkers, met grote gevolgen voor de samenleving. En er speelt meer. De arbeidsmarkt gaat de komende decennia onherkenbaar veranderen. Robotisering bedreigt vele banen én zal zorgen voor gloednieuwe werkzaamheden die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen.

Wat betekent dit voor het onderwijs? Moet je dit soort arbeidsmarktinformatie meenemen in de studie- en beroepskeuzebegeleiding van jongeren? Enerzijds is er een zwaarwegend maatschappelijk belang én maakt het de beroepskeuze van jongeren kansrijker. Anderzijds is er de verworvenheid van individuele keuzevrijheid van jongeren.
En wat betekent deze ontwikkeling voor de rol van de begeleider? Is het beter om je hart te volgen of te kiezen op grond van kansen op de arbeidsmarkt?

We onderzoeken het spanningsveld tussen arbeidsmarktperspectieven en de persoonlijke keuzevrijheid en wat dit betekent voor de begeleiding door decanen, studiekeuzeadviseurs, mentoren en loopbaanbegeleiders uit het vo en mbo. We maken praktische en morele dilemma’s zichtbaar en bespreekbaar en nodigen je uit je eigen positie hierin te onderzoeken.

In de break-out sessies reiken we perspectieven, ideeën en concrete handvatten aan.

Dit jaar is het Nationaal Decanensymposium UvA-HvA in nauwe samenwerking met het Expertisepunt LOB tot stand gekomen.

Programma en aanmelden

Lees verder >

Vacature projectleider Expertisepunt LOB

donderdag 27 juli 2023

Het Expertisepunt LOB heeft een vacature vanwege onze vertrekkende projectleider. Ben of ken jij de spin in het LOB-web, die kan makelen en schakelen tussen de onderwijssectoren, met ministeries, met samenwerkingspartners, nieuwe en oude initiatieven, stakeholders en een team van adviseurs in een projectteam landelijk en een team van contactpersonen in diverse regio's?

Dan ben jij misschien wel onze nieuwe projectleider! 

Lees de vacaturetekst en maak je motivatie en werkervaring aan ons kenbaar voor 3 september 2023.

Lees verder >

Nieuws over subsidieregeling Versterking aansluiting beroepsonderwijskolom

maandag 3 juli 2023

Op de website van DUS-I vind je nu aanvullende informatie over deze subsidieregeling, zoals FAQ's en databestanden die je kunt raadplegen. 

In vervolg op het webinar en de vragen die zijn gesteld is nu op de website van DUS-I een FAQ gepubliceerd. Ook vind je hier databestanden van opleidingen waarbij het percentage studenten dat in het eerste jaar het onderwijs verlaat of wisselt naar een opleiding in een andere sector minimaal 15% bedraagt en databestanden van de instroom mbo en hbo. 

Op de hoogte blijven, abonneer je dan op de speciale nieuwsbrief.

 

Lees verder >

Regiocontactpersoon regio Noord gezocht

maandag 3 juli 2023

Wil jij de loopbaanontwikkeling en -begeleiding verbeteren van leerlingen en studenten? Dan is de functie van regiocontactpersoon regio Noord bij Expertisepunt LOB VO-MBO-HBO De VO-raad, MBO Raad en Vereniging Hogescholen iets voor jou.

Ben je benieuwd en wil je meer weten? Lees dan de vacaturetekst en stuur een korte motivatie en cv voor zaterdag 8 juli 2023 naar hrm@mboraad.nl!

Download de vacaturetekst

Lees verder >

Praktijkvoorbeeld: "Een doorlopende leerlijn vmbo-mbo om beter te kunnen kiezen welke opleiding

maandag 3 juli 2023

Leerlingen hebben vaak geen idee waar ze voor kiezen op het mbo. Zeker bij onze opleidingen Commercie is het voor leerlingen lastig om een goed beeld te krijgen van de inhoud van de opleiding en het beroepsbeeld dat daarbij past. Het programma van de doorlopende leerlijn is dan ook ontwikkeld het doel om de overstap van vmbo naar onze mbo-opleidingen soepeler te laten verlopen.

“Wat wij willen bereiken met ons programma is dat leerlingen beter weten wie zij zijn zijn én beter weten wie wij zijn” zijn de woorden van Bianca de Jong en Susan Kuil. Zij zijn beiden docent Commercie op het Horizon College (mbo) in Heerhugowaard en ontwikkelden een doorlopende leerlijn voor leerlingen uit klas 3 en 4 van het Huygens College in Heerhugowaard met het profiel E&O.

Lees het volledige praktijkvoorbeeld

Lees verder >

Onderzoek: bbl-opleiding biedt betere startpositie dan universiteit

dinsdag 27 juni 2023

Een afgeronde bbl-opleiding in de techniek of de zorg zorgt voor een ijzersterke positie op de arbeidsmarkt. Deze mbo-opgeleide vakmensen hebben zelfs een betere startpositie dan universitair opgeleiden.

Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier Weekblad (EW) en SEO Economisch Onderzoek. Bij het jaarlijkse onderzoek ‘Studie & werk’ heeft EW dit jaar voor het eerst ook gekeken naar mbo-studies. De opvallende uitkomst is dat bbl-opleidingen tot de beste startpositie op de arbeidsmarkt leiden. Wie een bbl-opleiding in de techniek of de zorg heeft afgerond, kan vrijwel onmiddellijk rekenen op een vaste baan. Omdat bbl-studenten al een arbeidscontract hebben met een werkgever, is een vaste baan dichtbij.

Lees het volledige onderzoek Studie Werk mbo Lees verder >

Gezocht: enthousiaste docenten voor een professionele leergemeenschap!

maandag 3 juli 2023

Wil jij praktisch aan de slag met het versterken van gefundeerde loopbaankeuzes?  Meld je dan vóór 5 september 2023 aan met een mail met jouw motivatie via: info@expertisepuntlob.nl.

Afkomst is in Nederland helaas nog te vaak bepalend voor kansen op de arbeidsmarkt. Mensen met een migratieachtergrond moeten – bij gelijke kwalificaties, kennis en vaardigheden – aantoonbaar vaker solliciteren naar banen of stages. Zij krijgen minder kansen om door te stromen en zijn vaker en langer afhankelijk van uitkeringen. Dit geldt in verhoogde mate voor nieuwkomers. Dit maakt dat de groep met een migratieachtergrond – hoe divers deze in zichzelf ook is – als geheel minder kansen krijgt op de arbeidsmarkt dan mensen zonder migratieachtergrond, zeker in economisch mindere tijden. Tegelijkertijd schreeuwen veel sectoren al een tijd om goede krachten en zal de arbeidsmarkt in deze sectoren ook de komende jaren getekend zijn door krapte.

 

Wat gaat de professionele leergemeenschap doen?

Vanuit literatuurstudie zal het Expertisepunt LOB een select groepje scholen begeleiden in een professionele leergemeenschap met als doel:

  1. we ontwikkelen interventies

  2. we testen ze uit in de praktijk

  3. we delen kennis en ervaring

  4. kennisdeling met andere scholen in het land

De leergemeenschap zal zich focussen op het ontwikkelen van een aanpak voor in ieder geval:

  • vergroten van self-efficacy en beroepsinteresse via kenniswerving;

  • omgaan met verwachtingspatronen.
     

Wie zoeken we?

Voor de professionele leergemeenschappen is het Expertisepunt LOB op zoek naar onderwijsprofessionals van ca. 10 vmbo- scholen (met een grote populatie leerlingen met een migratieachtergrond) en 10 ISK's.

 

Meer weten? Download de flyer

Lees verder >

Subsidieregeling versterking aansluiting beroepsonderwijskolom gepubliceerd

maandag 19 juni 2023

De regels voor de subsidieverstrekking voor het versterken van de aansluiting in de beroepsonderwijskolom zijn op 19 juni gepubliceerd in de Staatscourant.

;Veel studenten in het mbo en hoger onderwijs vallen uit of wisselen van opleiding (ongeveer 38%). Een deel hiervan is onnodig. Dit is vervelend voor de student, maar ook voor de arbeidsmarkt waar veel behoefte is aan goed geschoolde mbo- en hbo-studenten.
De subsidieregeling Versterking Aansluiting Beroepsonderwijskolom is gericht op het verbeteren van de aansluiting van opleidingen binnen de beroepskolom: van vo/vavo naar mbo, en van mbo naar hbo.

Versterken samenwerking

De overgang en verschillen tussen de opleidingsvormen blijken voor studenten vaak groter dan gedacht. Ook zijn studenten hier niet altijd (goed) op voorbereid. De subsidie is erop gericht om de samenwerking over de drie sectoren (vo, mbo en hbo) te verbeteren, door onderwijsprogramma’s van verschillende opleidingen beter op elkaar te laten aansluiten. Zodat aankomend studenten beter landen in de vervolgopleiding die ze kiezen en er minder studenten uitvallen of switchen van opleiding.

Tekortsectoren

De subsidie wordt aangeboden voor opleidingen in de tekortsectoren: techniek, woningbouw, zorg, onderwijs, klimaat en energie, veiligheid en kinderopvang. Daarnaast kan de subsidie ook gebruikt worden voor opleidingen die opleiden voor andere sectoren waarin er regionaal tekorten zijn.

Mbo penvoerder

De regeling heeft een duur van drie jaar. Penvoerder is het mbo, in samenwerking met een of meerdere vo-scholen en hogescholen. Per subsidieaanvraag is een bedrag van €1.260.000 beschikbaar, uitgekeerd in 3 jaarlijkse termijnen. Er is in 2023 één aanvraagronde waarbij er maximaal twee aanvragen gedaan kunnen worden. In 2024 en 2025 zijn er twee aanvraagrondes per jaar, per ronde kan maximaal 1 aanvraag gedaan worden. De eerste aanvraagronde is van 1 juli tot en met 15 september 2023.

Webinar

Op 27 juni om 16.00 uur organiseert OCW voor iedereen die in deze subsidieregeling geïnteresseerd is een webinar. Nadere informatie hierover volgt zo snel mogelijk.

Meer informatie

Lees verder >

Opbrengsten bijeenkomst doorstromen 16 mei 2023

woensdag 7 juni 2023

Op 16 mei organiseerde het Expertisepunt LOB de bijeenkomst Doorstromen. De 100 deelnemers aan de bijeenkomst, allen sleutelfiguren die een rol spelen bij het doorstroomproces vo-mbo-hbo, werden via het programma gestimuleerd om vanuit nieuwsgierigheid en verbinding inspiratie op te doen voor de doorstroomvraagstukken uit hun eigen regio.

Het vakinhoudelijke programma bestond uit presentaties over ontwikkelingen rondom de subsidie vmbo-mbo-hbo, de werkagenda MBO, praktijkgerichte programma’s vo en ontwikkelingen in het hbo. Daarna inspireerde de deelnemers elkaar door in 16 flitscolleges praktijkvoorbeelden rondom doorstromen met elkaar uit te wisselen. Tot slot reflecteerden de diverse regio’s met elkaar op de opbrengst van de dag en bespraken met elkaar welke vervolgstappen in hun school/regio gezet kunnen worden.

Benieuwd naar de opbrengsten? Bekijk deze webpagina.

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Regieorgaan Onderwijs-onderzoek (NRO).

Lees verder >