Nieuws

Expertisepunt LOB

Nieuwe informatie over beroepen helpt jongeren bij studiekeuze

maandag 14 april 2025

Studiekiezers kunnen nu op Studiekeuze123.nl ook terecht voor uitgebreide informatie over beroepen, gekoppeld aan relevante studierichtingen in het hoger onderwijs. Dit biedt jongeren de mogelijkheid om zich op een nieuwe manier te oriënteren: vanuit concrete informatie over beroepen kunnen ze gerichter zoeken naar passende opleidingen.

Beroepen gekoppeld aan studies

Op de beroepenpagina’s van Studiekeuze123.nl vinden studiekiezers informatie over beroepen en over de studies die professionals in deze beroepen hebben gevolgd. Daarnaast bevatten de webpagina’s onder meer persoonlijke video’s van jonge professionals die vertellen over hun werk en carrièrepad, en artikelen over algemene thema’s zoals “Hoe wordt je salaris bepaald?”, “Ondersteuning op de werkvloer” en “Hoe blijf je gemotiveerd?”. De komende periode wordt hard gewerkt aan verdere uitbreiding van de beroepenpagina's.
 

Een passende studiekeuze

Via Studiekeuze123.nl helpt Landelijk Centrum Studiekeuze jaarlijks meer dan 2 miljoen studiekiezers, decanen en ouders in de voorbereiding op het maken van een passende studiekeuze. De beroepenpagina’s vormen hier een belangrijke toevoeging op. Natanja de Bruin, Projectleider Arbeidsmarktinformatie: “Uit de gesprekken die we hebben gevoerd met jongeren en decanen blijkt dat jongeren vaak geen duidelijk beeld hebben van beroepen en functies. Met deze nieuwe uitbreiding kunnen we ze nog beter helpen om een passende studiekeuze te maken.”
 

Ook voor begeleiders

De informatie over beroepen is ook waardevol voor decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders. BiOND, de vereniging voor professionele begeleiders van leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten in het mbo, is blij met de uitbreiding. Minette van den Bemd, directeur van BiOND: “Geweldig dat de studiekiezer nu op de site van Studiekeuze123.nl ook beroepen kan bekijken. Soms weet een leerling wat hij wil worden, of welke beroepen interessant lijken, maar niet welke studie daarbij past. Ook de uitleg bij soms wat abstractere beroepen en de algemene informatie over de arbeidsmarkt is waardevol. Decanen kunnen hun leerlingen nu nog breder informeren en begeleiden.”
 

Samenwerking

De ontwikkeling van de informatie over beroepen is tot stand gekomen in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in nauwe samenwerking met studiekiezers, decanen, ouders, content-creators, informatie-experts en andere betrokken partijen.

 

Bron:
persbericht studiekeuze123.nl 
10 april 2025

Lees verder >

Adnan Tekin: 'Vrije studiekeuze essentieel voor succesvolle carrière'

maandag 7 april 2025

De politiek doet er slecht aan om de vrije studiekeuze van mbo-studenten te beperken, betoogt Adnan Tekin van de MBO Raad. Hoewel het in tijden van arbeidskrapte verleidelijk lijkt om opleidingen strakker te sturen, schaadt dit juist de jongeren die kiezen voor studies die al goede baankansen hebben. Sterker nog, het kan leiden tot een afname van het aantal studenten, terwijl we hen als samenleving hard nodig hebben.

Het kabinet wil een pact sluiten met scholen, studenten en werkgevers om meer jongeren te laten kiezen voor studies in tekortsectoren zoals zorg, onderwijs en techniek. Het kabinet-Schoof erkent dat het groeiende personeelstekort een bedreiging vormt voor de Nederlandse welvaart en wil daarom gerichter opleiden voor deze sectoren. Tegelijkertijd vinden momenteel de open dagen plaats, waarop duizenden scholieren zich oriënteren op hun toekomstige studie. Het maken van de juiste keuze is complex, maar scholen staan klaar om hen te begeleiden, zodat ze met succes hun mbo-diploma behalen en een belangrijke maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.

Lees meer

Lees verder >

Wij zoeken een office assistent!

donderdag 3 april 2025

Wij zoeken een betrokken en georganiseerde office assistent (projectassistent) die ons team komt versterken. Werk jij nauwkeurig, houd je van organiseren en krijg je energie van een ondersteunende rol in een dynamische omgeving? Dan is dit iets voor jou. Je komt terecht in een betrokken team dat zich inzet voor loopbaanontwikkeling, -oriëntatie en -(studie)begeleiding van jongeren in het vo, mbo en hbo.

Als office assistent bij het Expertisepunt LOB ben je de spin in het web van ons project. Je werkt nauw samen met de 7 collega's van het projectteam en daarnaast onderhoudt je contact met de 18 collega's in de verschillende regio's.

Wat deze functie leuk maakt:

  • de afwisseling in werkzaamheden
  • je krijgt ruimte om te doen wat jij graag doet (daar zorgen we voor)
  • leuke betrokken collega's; altijd goede sfeer
  • je wordt gezien en gewaardeerd
  • het is een interessant project en je krijgt de kans om te werken op het snijvlak van onderwijs en beleid

Verantwoordelijkheden

  • Plannen en organiseren van bijeenkomsten voor kleine groepen in het land;
  • Ondersteunen bij de organisatie van grote events;
  • Plaatsen van berichten en agenda-items op de website;
  • Voorbereiden en notuleren vergaderingen
  • Andere voorkomende administratieve werkzaamheden (zoals offertes opvragen en controleren)


Kwalificaties

  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden
  • Goed kunnen plannen en organiseren
  • Gemakkelijk kunnen schakelen tussen verschillende werkzaamheden
  • Je bent secuur en proactief
  • Goed overweg kunnen met programma's van MS Office

Het gaat om een tijdelijke functie binnen een project met een doorlooptijd t/m 30 juni 2027. 

Bekijk de volledige vacature en solliciteer via de website van de MBO Raad

Reageren kan tot en met 11 april 2025.

 

We kijken uit naar je reactie!
 

Lees verder >

Voortijdig schoolverlaten: niet door 'groenpluk', maar wat dan wel?

maandag 31 maart 2025

Veel professionals dachten het zeker te weten: jongeren verlaten school voortijdig vanwege verleidelijke baantjes in bijvoorbeeld de bouw of techniek – de zogenoemde ‘groenpluk’. Maar recent onderzoek, door Ingrado in samenwerking met onderzoeksbureau Regioplan, laat zien dat dit beeld niet klopt. In de praktijk blijken jongeren die vroegtijdig uitstromen juist vaak geen concreet toekomstbeeld te hebben en ontbreken er duidelijke keuzes of ondersteuning. Een onverwachte uitkomst die vraagt om hernieuwde aandacht voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB).

Wat betekent dit voor scholen, decanen en LOB-professionals? Het onderzoek benadrukt het belang van betekenisvolle loopbaangesprekken en een stevig LOB-programma dat jongeren helpt richting te vinden in hun studie en toekomst. Nieuwsgierig naar de bevindingen en aanbevelingen? Lees het volledige artikel op de website van Ingrado: Groenpluk blijkt niet de reden voor voortijdig schoolverlaten.

Lees het artikel

Lees verder >

Nieuwe ronde VABOK-regeling

donderdag 27 maart 2025

Van 1 tot 31 mei 2025 kunnen scholen subsidie aanvragen voor de zogenaamde VABOK-regeling: versterking aansluiting beroepskolom.

DUO heeft een overzicht gepubliceerd van mbo- en hbo-opleidingen waarvoor subsidie aangevraagd kan worden. Deze lijst vindt u op de site van DUO. Lees meer Lees verder >

Week van het Vakmanschap: Expertisepunt LOB biedt Snelscan voor Bedrijfsbezoeken

maandag 10 maart 2025

Het Expertisepunt LOB ondersteunt de Week van het Vakmanschap met een speciale tool! Ter bevordering van een betekenisvoller bedrijfsbezoek heeft het Expertisepunt een snelscan ontwikkeld. Deze tool is bedoeld voor decanen, bedrijven, instellingen en vooral voor leerlingen en studenten. De snelscan kan gebruikt worden als voorbereiding op het bezoek, tijdens het bezoek zelf en voor reflectie achteraf.
Deze handige tool is beschikbaar op de website van de Week van het Vakmanschap en kan eenvoudig worden gedownload via Toolkit - Week van het vakmanschap . Met deze bijdrage hoopt het Expertisepunt LOB de ervaringen rondom vakmanschap nog waardevoller te maken. Lees verder >

LOB Verbinders presenteren nieuwe producten: Versterk LOB in het mbo!

maandag 10 maart 2025

De afgelopen periode hebben de LOB Verbinders hard gewerkt aan innovatieve producten om Loopbaanoriëntatie, ontwikkeling en -begeleiding (LOB) in het mbo verder te versterken. Door LOB te koppelen aan actuele onderwijsthema’s, hebben zij nieuwe middelen en inzichten ontwikkeld die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
Wil je weten hoe je LOB binnen jouw school kunt versterken en hoe deze producten jou kunnen helpen? Bekijk onze pagina LOB Versterkers en ontdek de resultaten van de LOB Verbinders! Lees verder >

De LOB-scan vernieuwd met reflectiecanvas

dinsdag 18 februari 2025

De LOB-scan is een krachtig hulpmiddel om het gesprek over loopbaanontwikkeling, -oriëntatie en -(studie)begeleiding (LOB) binnen onderwijsinstellingen te structureren. Met dit instrument krijgen teams inzicht in hoe LOB binnen hun school of opleiding wordt ervaren. Door de scan gezamenlijk in te vullen, ontstaat een gedeeld beeld van de huidige situatie en worden concrete speerpunten bepaald om LOB te verbeteren.

Nieuw is het reflectiecanvas, te vinden onder de tegel "Van analyse naar actie". Dit invulbare Word-document ondersteunt teams niet alleen bij het analyseren van de scanresultaten, maar ook bij een gerichte reflectie. Door middel van concrete vragen helpt het canvas bij het identificeren van sterke punten, verbeterkansen en de vertaling van inzichten naar de onderwijspraktijk. Zo wordt het proces van kwaliteitsverbetering binnen LOB versterkt en krijgt de aanpak binnen jouw school of opleiding meer richting en impact.

De LOB-scan en het reflectiecanvas zijn vrij te gebruiken en bieden waardevolle ondersteuning aan scholen die werk willen maken van loopbaanbegeleiding.

Wil je aan de slag?
Bekijk de tool en de nieuwe functionaliteiten op aandeslag.expertisepuntlob.nl/lobscan.

Lees verder >

Subsidiekans: Maatschappelijke diensttijd verankeren binnen LOB

maandag 17 februari 2025

Wil jij binnen LOB ook graag Maatschappelijke Diensttijd (MDT) duurzaam verankeren? Er is een nieuwe subsidieoproep van ZonMw waarmee samenwerkingsverbanden financiële ondersteuning kunnen aanvragen om MDT-initiatieven op lange termijn te verduurzamen.

Waarom is deze subsidie interessant vanuit LOB?
MDT en LOB raken elkaar op meerdere vlakken. MDT helpt jongeren bij hun talentontwikkeling, het opdoen van praktijkervaring en het maken van bewuste loopbaankeuzes. Dit sluit direct aan bij de doelen van LOB en kan een waardevolle aanvulling zijn binnen het onderwijs. Door deze subsidie kunnen onderwijsinstellingen, gemeenten en bedrijven samenwerken aan een toekomstbestendig MDT-aanbod, ingebed in regionaal beleid en werkwijzen.

Wat houdt de subsidie in?

  • Subsidiebedrag: tussen de € 100.000 en € 300.000 per aanvraag
  • Looptijd: maximaal 12 maanden
  • Totaal beschikbaar budget: € 7,5 miljoen
  • Doel: structurele inbedding van MDT binnen beleid, onderwijs en arbeidsmarkt

Wie kan aanvragen?
Samenwerkingsverbanden bestaande uit:

  • Minimaal één MDT-organisatie als hoofdaanvrager
  • Minimaal twee MDT-organisaties als medeaanvragers 
  • Minimaal twee partners uit het bedrijfsleven, fondsen, overheden of onderwijs

Belangrijke deadlines:

  • Start indiening subsidieaanvragen: 10 februari 2025
  • Deadline aanvraag: 3 juni 2025, 14.00 uur
  • Besluit over toekenning: november 2025
  • Uiterlijke startdatum project: 1 januari 2026

Meer weten?
Wil jij deze kans grijpen en MDT verder verankeren binnen jouw onderwijsinstelling of regio? Bezoek de ZonMw-website voor alle details en aanvraagprocedures: ZonMw-subsidie Inbedding MDT-aanbod.

Lees verder >

Terugblik: LOB en BPV in één lijn tijdens netwerkbijeenkomst “Begeleiden met impact!”

donderdag 30 januari 2025

Beroepspraktijkvorming (BPV) is méér dan werkervaring; het is een kans voor studenten om hun kwaliteiten, drijfveren en toekomstmogelijkheden te ontdekken. Maar hoe zorg je ervoor dat BPV en LOB écht hand in hand gaan? Tijdens onze workshop op de netwerkbijeenkomst Begeleiden met impact gingen we hierover in gesprek met stagebegeleiders, docenten en beleidsmakers. Deelnemers ontdekten hoe een sterke begeleidingslijn vóór, tijdens en na de BPV studenten helpt om niet alleen werkervaring op te doen, maar ook bewuste loopbaankeuzes te maken.

 

Een belangrijk inzicht was dat niet alle betrokkenen zich bewust zijn van deze koppeling. BPV en LOB vragen om gezamenlijke begeleiding van zowel school als leerbedrijf: in de voorbereiding, tijdens de stage en in de terugblik. Door actief te reflecteren op BPV-ervaringen via loopbaangesprekken, ontwikkelen studenten cruciale loopbaancompetenties. Ze leren zichzelf en de arbeidsmarkt beter kennen, waardoor ze gerichter keuzes maken voor hun toekomst.

Lees verder >